Löpning barfota ger bättre träning och är mer skonsamt?

Att springa barfota är något av det hetaste inom löpning just nu. Inget kan ju egentligen vara mer naturligt än att springa utan skor, men dagens miljö med hårt underlag är inte skapad för en oskodd människa.

Lösningen är ”barfotaskor”, t.ex. Vibram FiveFingers, som bland annat kan köpas på Brandos.se här. Dessa skor ger foten skydd mot glasbitar och andra otrevligheter som kan finnas i din väg. De lärde debatterar vilka positiva och negativa effekter barfotalöpning har. Helt klart aktiveras fler muskler i foten vid barfotalöpning och vaderna används mycket. Detta sätter löparens fysik på stora prov, framförallt initialt! Rekommendationer jag läst är man max bör springa 1-2 km i början. En del rekommenderar att man bara använder barfotalöpning som komplement till vanlig löpträning.

Artikeln fortsätter under annonsen


Effekten av att springa barfota är ett förändrat löpsteg (se videos i denna bloggen), där isättningen sker med framfoten. Med vanliga löparskor sätter de flesta löpare i hälen först. Den som springer barfota utnyttjar fotvalvet på ett helt annat sätt, både för dämpning och frånskjut. Vissa hävdar att löpning barfota kan vara mer skonsamt och leda till färre skador. Vissa påpekar samtidigt att detta argument är tveksamt, eftersom de flesta ytor vi springer på, t.ex. asfalt, är väldigt hårda och onaturliga. Våra fötter är inte konstruerade för hårda plana ytor.

Nedan kan du se en video om barfotaskon Vibram FiveFingers.

Har du provat Vibram fivefingers eller att springa barfota? Skriv gärna en kommentar nedan.

2 thoughts on “Löpning barfota ger bättre träning och är mer skonsamt?

  1. barfota-jonas - onsdag, 15 december 2010

    Jag springer 30-50 km barfota varje vecka under tiden då det är +4C eller varmare. Under vintern springer jag i feelmax och/eller ”orienteringsstrumpor”.

    Det är många som har åsikter om barfotalöpning, de flesta springer inte själva barfota (speciellt de som har negativa åsikter), det där med att asfalt skulle vara ”onaturligt” att springa på är kanske sant, men det är det lättaste underlaget att springa barfota på. Utan tvekan!

    Det känns osannolikt att vi inte skulle kunna springa barfota när kroppen har anpassat sig till det under miljoner år…

  2. Daniel - måndag, 6 juni 2011

    Håller med ovanstående talare. Det låter kanske befängt att springa barfota första gången man hör det, men om man tänker efter vore det snarare konstigt om man inte skulle kunna göra det.

    Jag springer barfota på http://joggabarfota.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top