Tips för dig som ska köpa ny säng

Ska du köpa en ny säng? Bra tänkt, för en god nattsömn är guld värd!

Tänk dig att varje morgon vakna pigg, helt utvilad och utan värk i ryggen eller kroppen i övrigt.

Artikeln fortsätter under annonsen


Investera i en bra säng

Tänk på att du spenderar en tredjedel av ditt liv i sängen. Kosta på dig en riktigt bra säng. Om du spenderar 100 000 kr eller mer på en bil, så bör du väl spendera minst 10 000 kr på en riktigt bra säng?

Exempel på företag med bra sängar är Carpe diem och Jensen. Hästens är förvisso bra, men en del anser att deras priser är omotiverat höga och inte står i relation till kvalitén. Ikeas bästa sängar kan vara ok, men de kommer inte upp i samma komfort som Jensen och Carpe diem.

Vad kostar en riktigt bra säng? Fast respektive ställbar?

Söker du t.ex. en 90-säng som inte är ställbar, då kan det vara värt att spendera upp till ca 15 000 kr. Vid högre prisnivåer, så står inte alltid priset i relation till komfort och kvalité.

Söker du en ställbar säng, räkna med att du behöver gå upp till 25 000 till 30 000 kr i pris, för att få motsvarande komfort och kvalité.

Hur vet jag om sängen passar mig?

  • Du måste själv prova sängen.
  • Ligg en längre stund i butiken, minst 5-10 minuter i sträck.
  • Gå gärna till butiken flera gånger för att testa.
  • När du ligger på rygg ska rumpan sjunka ner i madrassen. Sängen ska ge dig stöd i svanken. Det ska inte vara ”hålrum” i svanken. Samtidigt ska förstås inte kroppen bli som om man ligger i en hängmatta.
  • När du ligger på sida ska ryggraden vara så rak som möjligt. Ta gärna med en kompis som kan kolla detta.
  • Testa med en kudde som passar dig (mer om olika kuddar på DN).
  • Om du har ryggproblem, så är det INTE alltid bättre med hårdare säng!

Kan jag byta sängen om den inte passar?

Detta skiljer mycket mellan sängvaruhusen. Kungsängen erbjuder t.ex. en ”Sov gott garanti”, som innebär att du kan byta hårdhet, modell och skulle du fortfarande inte vara nöjd, så kan du faktiskt få pengarna tillbaka. Generöst! Andra erbjuder möjlighet att byta till annan hårdhet inom viss tid. En del butiker kanske inte alls tillåter byten?

Kontrollera vad som gäller i din butik om du inte blir nöjd.  Kan sängen bytas till annan hårdhet? Annan modell? Kan du få pengarna tillbaka?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top