5 tips mot ryggvärk

Ibland tittar jag på statistik över vilka ämnen som är mest populära i bloggen. Ryggproblem och ryggskott verkar vara något som många vill ha tips om.

Har t.ex. konstaterat att tipset om egna övningar som kan hjälpa mot smärtan vid ryggskott är populärt.

Artikeln fortsätter under annonsen


Här samlar jag därför ihop 5 korta och konkreta enkla tips som kan hjälpa mot ryggsmärtor. Grunden till dessa tips kommer från Smärtfri, där det finns fler detaljer om tipsen. Men jag har också kompletterat med en del information.

Tips som kan hjälpa mot ryggvärk

 1. Kroppen är byggd för rörelse. Motionera minst 30 minuter per dag. T.ex. Promenader, cykling och simning.
 2. Gå till läkaren om ryggvärken inte går över.
 3. Gå ner i vikt om du är överviktig. Övervikten frestar på ryggen, förutom att den övriga hälsan blir sämre.
 4. Bra hållning. Sitt inte ihopsjunken. Växla gärna stående och sittande arbete, om möjligt.
 5. Bra vila. Sover du inte bra, så kan det vara en god idé att gå till en riktig sängbutik. De är experter på sängar och kan hjälpa dig att hitta rätt säng. Många ryggspecialister rekommenderar en tryckavlastande Tempurmadrass. Dessa kan lånas hem på prov, eftersom de har en speciell känsla (som man antingen älskar eller hatar).

Har du fler tips kring ryggproblem? Tveka inte att skriva en kommentar nedan.

2 thoughts on “5 tips mot ryggvärk

 1. Artemis - fredag, 8 oktober 2010

  Jag har haft problem med chronisk ryggskott sedan jag var 13 år och det har varit mycket frustrerande.

  Det som hjälpte mig (läs:räddade mig) var just det du säger: promenader. Jag kan av olika anledningar inte simma så det är inget för mig (och cykla känns inte rätt för mig just när ryggvärken är igång).

  Däremot är jag helt kär i gångstavar! De kan jag varmt rekommendera om man har ryggont, dessa har jag kört med även när det har varit mycket illa med ryggen.

  Numera kör jag inte så mycket med dem utan tränar på gym istället. Men jag kom igång med hjälp av gångstavar och tycker att de gjorde underverk för min rygg och det har varat länge! För första gången i mitt så behövde jag inte få ryggskott X antal gånger om året. Det är stort för mig!

  Gångstavar har också hjälpt mig när jag har varit mycket trött eftersom man tar sig fram med hela kroppen och då känns det inte lika jobbigt…

  Fast, jag måste säga att just de första dagarna man har fått ryggskott så kan man faktiskt behöva vila och ligga ner ett bra tag. Man får lyssna på kroppen helt enkelt (eller sjukgymnasten/läkaren).

  Ännu ett litet tips från mig är att man ska strunta i vad släktingar och vänner säger. Så fort man får problem så är det en massa folk som kommer med en massa råd och vill typ massera en osv… Jag låter ingen obehörig röra min rygg, framförallt när jag har ont! Men det är jag det…

  Nu ska jag sluta med föreläsningen 😉
  Ha det gott!

 2. Dörrtrapets - fredag, 5 oktober 2012

  Jag är 55+ och hade haft ont i ryggen ganska regelbundet i många år. T ex efter biltvätt, när jag bytt hjul på bilen, när jag lyft tyngre saker. Även utan någon större anledning och smärtan satt där nästan jämt, fast den stora smärtan kom plötsligt och gjorde att jag knappt kunde röra mig en bra stund. Har provat mycket: sjukgymnast, naprapat, chiropraktör, massage, egna övningar…tyvärr utan resultat. En gång kom jag på att kanske dörrtrapets skulle hjälpa så jag skaffat en och börjat öva lite men regelbundet varje dag. Jag fortsätter så även idag och kan bara säga att jag numera i princip aldrig känner någon smärta i ryggen! Inte ens när jag oförsiktigt lyft tunga saker
  Jag lyfter hela kroppen flera gånger (och även knäna) så högt jag kan men jag gissar att även om man bara hänger en stund så hjälper det enormt! Mina erfarenheter sträcker sig i nästan 10 år nu. Trots högre ålder mår jag enormt mycket bättre i min rygg än för 10 år sen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top